kuben tarina

Designvalaisin kube syntyy taitavana käsityönä betonista

Kube-asemalla0001pieniMuotoilija Petri Seurin valmistamat ajattomat Kube-betonivalaisimet sopivat sekä kotiin että julkiseen tilaan.

Varsinaissuomalaisessa maaseutumaisemassa, modernin hirsitalon pihapiirissä on muotoilija Petri Seurin verstas, jossa syntyy uniikkien puuhuonekalujen lisäksi kube-designvalaisimia.

Miksi puuseppä-muotoilija valitsi betonin raaka-aineekseen?

– Betoni materiaalina on kiehtonut minua jo opiskeluajoista asti. Idea kube-valaisimeen tuli rakennuksilla valumuotteja katselemalla. Vaikka betoni on monipuolisen muotoutuvaa, pienesineiden valmistaminen siitä vaatii harjaantumista – ja pitkää pinnaa, Seuri hymyilee.

Valaisimen tuotekehitys on tapahtunut oikeaa materiaalituntua ja laatua etsien ja työvälineitä kehittäen. Työ on ollut vaivan arvoista: valaisin on näyttävä, mutta samalla vain kahdeksan millimetrin reunat tuovat siihen keveyttä. Juuri kube-valaisimen ajaton perusmuoto haastaa Seurin mukaan tekijänsä: pyöreän muodon valaminen olisi monin kerroin helpompaa.

– Raaka-aineiden sekoitussuhde vaikuttaa sekä valaisimen väriin että muottityöskentelyyn. Mittayksikkönä on pakko olla gramma.

Muoto on täydellinen, pinta saa elää

Kube-ulkona0009pieni
Betonista saattaa ensimmäiseksi tulla mieleen lähiörakentamisen kultakausi, mutta arkkitehtuurissa ja -sisustuksessa monimuotoinen betoni on ollut jo jonkin aikaa uudelleen muodissa. Sisustukseen betoni sopii Seurin mukaan monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi – se esimerkiksi kopioi muottinsa pinnan.

Puumuotissa valetun betonin pinta on huokoinen ja siinä näkyvät oksien jäljet, lasimuottiin valettuna pinta on täydellisen sileä. kube-valaisimissa käytetään metallimuotteja. Seuri näkee paljon vaivaa saadakseen valaisimien pintaan eloa. Betonin pintaan pitää jäädä valuvaiheessa pieniä ilmakuplia.

– Reunojen ja särmien pitää tietenkin olla täydellisiä, mutta pienet suorien pintojen epätasaisuudet saavat aikaan kiinnostavia yksityiskohtia – ei ole kahta samanlaista kube-valaisinta, Seuri lupaa.

Valaisin sopii moneen sisustukseen

Kube-1--lokakuu0003pienikube-valaisimen muoto ja orgaaninen pinta saa sen sopimaan monenlaiseen sisustukseen sekä kotona että julkisessa tilassa. Epäsuora valo korostaa tilojen muotoja, ja seinävalaisinta saa joko yhteen tai kahteen suuntaan valaisevana. Lisäksi mallistossa on riippu- ja pöytävalaisimia.

– Valaisimen väri vaikuttaa samalla valon väriin: terrakotan ja hiekan väriset kubet tuovat valoon pehmeitä sävyjä harmaiden valaisimien valon ollessa kylmempää, Seuri kertoo. Valaisimia voi lisäksi räätälöidä mieleisekseen valitsemalla valaisimen metalliosat joko mustina tai ruosteen värisinä. Johtovaihtoehdot ovat musta tai tekstiili. Pienempää kube 100 -mallia (100 mm) on sekä pöytävalaisimina että riippuvalaisimena. Isompaa kube 125 -mallia (125 mm) tehdään pöytävalaisimena, riippuvalaisimena ja seinävalaisimena.